Categoriesblog

CALENDARUL SEMĂNĂTORULUI: Când semănăm legumele.

Există legume care pot fi cultivate cu succes doar primăvara devreme și toamna și care nu au pretenții deosebite față de temperatură și lumină însă există și o serie de legume care au cerințe ridicate față de factorii de vegetație și în special față de temperatură și lumină, de aceea ne-am gândit să venim în sprijinul celor care doresc să se bucure din plin de grădina și munca în grădină și vă propunem un scurt calendar al lucrărilor pe care puteți să le faceți în grădină dar și a legumelor pe care urmează să le semănați, în fiecare lună.

Ce legume semănăm în luna Ianuarie

Pentru cei care au o grădină de mici dimensiuni, această lună nu este una prea încărcată. Dimpotrivă, este luna cea mai relaxantă! Acum puteți să vă hotărâți ce anume ați dori să cultivați în acest an și să începeți cu o pregătire a planului grădinii. Să nu uitați să țineți cont de ce ați cultivat în grădină anul trecut și să aveți în vedere ca pe același teren să nu cultivați aceleași plante an de an, adică să aveți în vedere o rotație a culturilor.

Tot în această lună, puteți  să aplicați îngrășăminte organice (gunoi de grajd sau mraniță) pentru a îmbogăți solul.

Ce legume semănăm în luna Februarie

Este luna în care puteți să vă procurați semințele de care aveți nevoie, cel puțin în prima parte a sezonului. Pentru cei care doriți să vă produceți propriile răsaduri de legume și flori, este bine să știți că în această lună puteți începe semănatul la legumele care răsar mai greu sau care au o perioadă mai lungă de vegetație, așa cum este cazul în special a ardeilor, vinetelor și a țelinei.

Spre sfârșitul lunii, după data de 20 Februarie, în funcție de zonă, tipul de sol și condițiile climatice, dacă nu ați reușit să săpați solul din toamnă, acum este momentul să faceți acest lucru. Tot acum, după ce ați afînat solul și l-ați mărunțit bine, puteți începe semănatul la: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac și salată.

Cei care aveți o grădină mai mare și doriți să cultivați cartofi, puteți să puneți cartofii la încolțit într-o încăpere mai caldă.

Pentru semanatul legumelor puteti folosi alveole de semanat ( 200/288 celule ) incarcate cu turba.

Ce legume semănăm în luna Aprilie

Se continuă semănatul în grădină a florilor și legumelor:

1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, mărar, soiuri de varză timpurie;

10-20 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de seminte timpurie, plantat roșii, praz, leuștean;

20-30 aprilie: sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză semitimpurie, plantat roșii, ardei, vinete.

Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot semăna în grădină:

– Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac) în rânduri, distanță de 25 cm; salata, spanacul;

– Se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă;

De la mijlocul lunii aprilie începe:

– Plantatul vărzoaselor, guliei și a conopidei;

– Semănatul cartofilor preîncolțiți la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;

– Semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui și dovlecelului;

– Se mai poate semăna încă sfecla roșie la 30 cm între rânduri;

– Plantarea țelinei la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând;

– Semănatul porumbului dulce.

La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.

Ce legume semănăm în luna Mai

1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;

20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.

Mai puteți planta varza timpurie, conopida, broccoli și castraveții dar numai dacă solul are suficientă umiditate sau aveți instalat în grădină un sistem de irigare, la o temperatură de 7-10◦C.

Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care trebuie să prășiți de 2 ori și să udați din 10 în 10 zile. Controlați mereu răsadurile pe măsură ce cresc și nu ezitați să folosiți insecticide dacă vor apărea dăunători sau boli.

Ce legume semănăm în luna Iunie

1-10 iunie: varză pentru producția de vară,  varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;

10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;

20-30 iunie:  varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.

Dacă nu ați reușit să terminați plantarea răsadurilor de legume în luna mai, aveți timp doar la începutul lunii iunie să plantați răsadurile de roșii, ardei și vinete.

Pe soluri fertilizate cu îngrășământ organic plantează conopida, varza de toamnă, varza roșie, varza de Bruxelles, gulia de toamnă și broccoli.

Atenție! Puteți să folosiți culturile succesive pe parcele eliberate după ceapa verde, salată, spanac, mazăre și gulioare. În vederea înființării culturilor duble trebuie să curățați terenul de resturile vegetale, săpați și nivelați pământul. Puteți cultiva fasole, ridichi de toamnă, castraveti de toamnă.

Este perioada ideală pentru palisarea, copilirea și cârnirea roșiilor timpurii.

Ce legume semănăm în luna Iulie

1-10 iulie: plantat gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, plantat varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar;

1-10 iulie: plantat gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, plantat varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar;

10-20 iulie: sfecla roșie, castraveți, fasole verde, mărar;

20-30 iulie: ridichi de iarnă, spanac, mărar.

Atenție! Roșiile care încep să se măneze pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor și îndepărtarea fructelor stricate. Se poate aplica si o schema de tratament prin stopire cu CABRIO TOP sau DITHANE.

Ce legume semănăm în luna August

1-10 august: ridichi de iarnă, spanac, mărar;

10-20 august: spanac, măcriș;

20-30 august: ceapa verde de iarnă, salata care iernează, spanac, măcriș.

Pe terenurile eliberate se poate semăna spanac, morcov și pătrunjel, pentru primăvară.

Ce legume semănăm în luna Septembrie

1-10 septembrie: ceapă verde de iarnă, salata care iernează, măcriș;

10-20 septembrie: spanac, măcriș;

20-30 septembrie: spanac;

Este luna în care dacă pământul este eliberat de resturile vegetale și pregătit se începe plantatul bulbilor de toamnă (zambile, lalele, brândușe, ghiocei, fritilaria, iriși, anemone etc.).

Tot în luna septembrie este momentul strângerii semințelor pentru primăvară. La roșii, se aleg fructele mari, specifice soiului, sănătoase, coapte bine. Roșiile se zdrobesc bine, se pun în vase cu apă, unde se spală bine. După ce s-au spălat se îndepărtează de pe semințe resturile de pulpă și se lasă apa să se liniștească. Semințele bune se lasă la fund, în timp ce semințele seci plutesc la suprafață Pentru ca semințele să nu rămână lipite unele de altele, adaugați în apa în care le spălați, o lingură de bicarbonat.

Ce legume semănăm în luna Octombrie

1-10 octombrie: spanac pentru producția timpurie de primăvară;

Nu uitați! Pentru a avea legume proaspete primăvara devreme, este timpul să cultivați ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salată, spanac, lobodă, toate acestea rezistă bine la temperaturi joase!

– se scot cartofii de toamnă;

– morcovii, pătrunjelul, păstârnacul se scot pe timp uscat, se zvântă, se curăță de frunze și se depozitează în pivniță;

– se recoltează ultimii ardei, care au devenit dulci si cărnoși;

– roșiile necoapte se pot recolta și se depozitează într-o încăpere întunecoasă, unde se coc;

– se recoltează varza și se pune la murat;

– se recoltează vinetele, ardeii, guliile, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, țelina;

– se recoltează gogonelele, care pot fi puse la murat.

– se curăță terenul de resturile vegetale și se pregătește terenul în vederea fertilizării;

– se sapă terenul, pe masura ce s-au recoltat ultimele legume;

Se plantează răsadul de salată pentru primăvară; se seamănă morcovii, pătrunjelul, mazărea, ceapa și usturoiul pentru recoltele timpurii de anul viitor;

– se continuă plantatul bulbilor de toamnă;

– se mai pot aduna semințele de ceapă și lobodă.

Ce legume semănăm în luna Noiembrie

– pe măsură ce gogoșarii se coc, sunt culeși și puși la borcan;

– sfecla roșie mai poate fi recoltată, curățată de frunze și depozitată;

– zarzavaturile vor fi recoltate după 1 noiembrie, după căderea brumei;

– se recoltează varza;

– dacă pământul nu este înghețat încă se mai pot planta bulbii de toamnă.

Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati.

Echipa, CROSER.RO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *