Categoriesblog

Soluții pentru combaterea manei la tomate

Mana este una dintre cele mai grave și frecvente boli ale tomatelor, fiind prezentă în toate tipurile de cultură (sere, solarii și culturi de câmp).

Pierderile de recoltă sunt deosebit de ridicate, procentul de fructe atacate situându-se între 1-15% în culturile tratate, ajungând la 30-60% în cele netratate.

Daca nu sunt efectuate tratamente de protecție, cultura poate fi compromisă în totalitate.

Sunt atacate toate organele aeriene. Pe frunze apar pete mari, de culoare verde-cenuşie, cu puf albicios pe faţa inferioară a frunzei. Ţesuturile atacate se brunifică şi se usucă.

La inflorescenţe, infecţia apare pe părţile verzi (pedunculi şi sepale), ducând la brunificarea şi căderea florilor.

Atacul pe fructe este, de asemenea, frecvent şi grav. Se manifestă de la legarea fructului şi pană la coacere. De obicei, în jurul pedunculului apar pete mari de culoare verde-gălbuie, care apoi devin brun-cenuşii. Suprafaţa petei este denivelată, tare şi uscată (prezintă „brazde” concentrice). Petele se extind, brunificarea cuprinde pulpa fructului, infecţia putând ajunge până la seminţe, care, de asemenea, se brunifică. O bună parte din fructele atacate se desprind şi cad.

Riscurile sunt mai mari la primul ciclu de cultură, datorită condițiilor prielnice din solar și seră – umiditate crescută și condens, iar în câmp se adaugă și roua.

Boala se dezvoltă cu repeziciune la temperaturi între 15-18°C și când pe frunze sunt prezente picături de apă, iar umiditatea atmosferică este ridicată (>85%).

Pentru combaterea manei echipa Croser.ro recomandă utilizarea strategiei Syngenta testată și verificată în țara noastră.

Produsele Syngenta controlează eficient această boală, chiar și în condiții de umiditate.

Strategia Syngenta cat si recomandarea noastra, cuprinde utilizarea produsului sistemic Ridomil Gold® MZ atunci când, după plantare, avem creșteri intense ale plantelor și este necesară protecția noilor creșteri apărute după tratament.

În perioada critică de creștere a fructelor, când se poate produce direct infecția acestora cu mană, se recomandă utilizarea produsului Revus® care protejează excelent fructele, deoarece intră în stratul de pruină (ceară). Revus® are acțiune puternic preventivă împotriva manei, dar și curativă 24-48 de ore după instalarea infecției.

Revus® previne infecția fructelor datorită acțiunii sale unice de a penetra rapid în stratul de pruină și de a se extinde în aceasta odată cu creșterea fructelor.

După tratamentul cu Revus® se recomandă utilizarea produselor Ortiva® Top sau Amistar®, care pe lângă spectrul larg de boli controlate (mană, făinare, alternarioză, antracnoză, pătare cafenie) prezintă și un efect fiziologic deosebit asupra plantelor.

Toate acestea se datorează efectelor vitalizante ale produsului Amistar® care se pot observa la 2-3 zile după tratament și care se manifestă astfel:

– menține frunzele verzi și tinere mai mult timp (green effect)

– stimulează absorbția de CO2, a apei și a elementelor nutritive

– crește rezistența la stres a plantelor

– plantele cresc mai rapid și sunt mai viguroase

– mărește randamentul procesului de fotosinteză

– control foarte bun al bolilor

O protecție corectă a culturii se reflectă întodeauna în calitatea producției obținute. Pentru mai multe detalii despre tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate, consultati tabelul de mai jos. Desigur, ne puteti contacta utilizand informatiile de aici, iar noi vom fi bucurosi in a va oferi consultanta in vederea protejarii culturilor legumicole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *